Begravningsbyrån Tranan

Adelöv med omnejd

Adelövs kyrka

I Adelövs kyrka ansvarar Sandra för sin första begravning på egen hand och det är också här som Majken helt ovetande står i begrepp att låta de anhöriga ta farväl av fel person.

Till vänster innanför huvudentrén till kyrkogården står några stora restaurerade minnesstenar. De berättar om bland andra nämndemannen Sven Persson från gästgivaregården i Hult och bondefamiljen i Mickelstorp.
Adelöv är en gammal trakt och det finns gott om sägner och skrönor. Vad sägs om en kyrka som kommit på glid och försvunnit ner i sjön Noen allt medan traktens ungdomar slog klackarna i taket i långhuset. Det kan ha funnits en tidig medeltida kyrka som ingen vet riktigt var den låg, så vem vet.

Adelövs marknad

Vi vet inte om Sandra eller någon av de andra besökte den välkända höstmarknaden som går av stapeln första torsdagen i september varje år sedan urminnes tid och kallas Ale Marken. Med det är svårt att tro att de inte passade på att komma hit för att köpa en oumbärlig fönsterskrapa eller världens bästa strumpor.

På marknadsplatsen har det hållits regelbunden handel sedan 1734 och de fina bodarna som finns att titta på året om är nästan lika gamla.

Så sent som vid förra sekelskiftet var kreaturshandeln livlig och trakten är känd för sina goda oxar som bönderna hellre lät valla till huvudstaden än sålde till underpris på hemmaplan.

Kryddboden i Adelöv

Krydderi Krokus, granne med den anrika marknadsplatsen har också funnits länge på orten och är ett välkänt utflyktsmål. Doften av alla kryddor är påtaglig redan när man kliver in i butiken och det är nästan omöjligt att komma därifrån utan en kasse full av olika blandningar. Kryddorna paketeras utan tillsatser och här finns många intressanta kombinationer som man inte finner någon annanstans.
Det är härifrån kryddblandningen som Christoffer använder när han gör en kall bea kommer. Köp den!

Vassrödjorna

Fornminnesområdet Vassrödjorna ligger utmed vägen mellan Adelöv och Hullaryd på vänster sida precis efter avfarten från Grännavägen. Växtligheten gör att det kan vara svårt att upptäcka alla lämningar men de finns där. De är omkring 170 till antalet och de flesta av dem är runda stensättningar. I den här udda miljön anordnar begravningsbyrån Tranan ett sista farväl av en aktad och omtyckt person. Men när man tänker efter är det inte så konstigt för på den här platsen gravsattes människor redan på järnåldern