Begravningsbyrån Tranan

Badhotellet i Tranås

Här, på detta anrika hotell tar berättelsen om begravningsbyrån Tranan sin början. Sandras och Ellas vägar korsas och för Sandras del blir livet sig aldrig mer likt. Inte heller anar hon att hon inte sett den tatuerade receptionisten för sista gången.

Redan i foajén möts man som besökare av en hemtrevlig känsla och spåren av det gamla kurhotellet sitter bokstavligt talat i väggarna. Det är svårt att inte slå sig ner i en fåtölj och låta sig omslutas av de mjuka plymåerna.

I hotellets matsal äter de anställda på begravningsbyrån Tranan ofta sin lunch och här hålls flera minnesstunder efter begravningarna som de ansvarar för.

Under 1800-talets absolut sista år grundades AB Tranås Vattenkuranstalt. Redan året därpå uppfördes hotellbyggnaden som alltså nu är 120 år gammal. De hälsosamma baden kallades kort och gott för Kneippen efter ett koncept skapat av Sebastian Kneipp.

Under tidens gång har rummen renoverats med varsam hand och med tanke på att bevara atmosfären. Mycket är sig likt sedan den tid då läkaren Henrik Tham gjorde livet lite bättre för reumatikersjuka hitkomna på rekommendation av Stockholms Pensionsstyrelse.

Badhotellet i Tranås webbplats hittar du här.